Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog mesa bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima (papar, češnjak, lovor i ružmarin), sušen na zraku i bez dimljenja podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje godinu dana. Odlikuje se posebnom aromom, blagim, umjereno slanim okusom, te mirisom na osušeno zrelo svinjsko meso i začinsko bilje. Područje proizvodnje „Istarskog pršuta“/ „Istrskog pršuta“ obuhvaća dio područja istarskog poluotoka (slovenski dio Istre i Istarsku županiju), u koji nisu uključeni otoci.
Izvornost potvrđena žigom
Istarski pršut je hrvatski autohtoni proizvod zaštićen oznakom izvornosti na Europskoj razini, prema EU standardima. Jedino pršut koji u potpunosti poštuje propisani tijek proizvodnje i ocijenjen je pozitivnom ocjenom od strane certificirane institucije, biva označen žigom kao garancijom kvalitete i tradicije.
Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu
U cilju vrednovanja i isticanja posebnosti Istarskog pršuta, ali i njegove promocije, Udruga proizvođača Istarskog pršuta i Općina Tinjan (koja je proglašena „Općinom Istarskog pršuta“) od 2007. godine svake godine u listopadu organiziraju Internacionalni sajam pršuta (ISAP), najveći sajam pršuta u Republici Hrvatskoj, ali i regijama okruženja. Brojni posjetitelji tako na jednom mjestu imaju priliku vrednovati posebnost Istarskih pršuta, te uspoređivati ih s onima iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta.
Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih proizvoda od svinjskog mesa
Pokrenuta 1998. godine od strane registriranih proizvođača istarskog pršuta, Udruga je nositeljica proizvodnih i promotivnih aktivnosti, zaslužna je za pokretanje procesa oznake zaštite izvornosti, organizaciju manifestacije Internacionalni sajam Istarskog pršuta u suradnji s Općinom Tinjan, ali i garancija ozbiljnosti kvalitete u proizvodnji istarskog pršuta.